De ce sa folosim o parola puternica si cum ne construim una

Traim o perioada in care tot mai multe persoane isi fac conturi pe mai multe site-uri, iar atacurile cibernetice sunt tot mai dese, fiind neaparat nevoie de o parola puternica, unica pentru fiecare cont. Majoritatea insa folosesc peste tot aceeasi parola, de multe ori combinatii simple, de genul “Qwerty123” sau “password”, care pot fi sparte instant.
 
Conform SplashData.com, in topul celor mai folosite parole se afla combinatiile “123456”, “password” si “123456789”. Alte combinatii folosite de utilizatori sunt “iloveyou”, “princess”, “sunshine”, “666666”, “charlie” sau “donald”. Dupa un test pe howsecureismypassword.net, toate parolele mentionate mai sus pot si sparte instant.
 

Si atunci ce combinatii trebuie sa folosesc?

 
securitate
 
In primul rand, o parola puternica ar trebui sa aiba cel putin 12 caractere lungime. Chiar daca nu se folosesc combinatii de simboluri, ci doar litere mici, numere si o majuscula, pentru o parola de genul “fcvU76hnbt9f”, unui hacker ii trebuie 3 mii de ani pentru a o sparge. Tot atat timp ii trebuie si pentru o combinatie comuna gen “password” insotita de “1234”, cu majuscula la inceput.
 
Apoi, o parola in care sa folositi combinatii intre litere mici si mari, numere si simboluri va creste securitatea contului dumneavoastra. Pentru combinatia “$6@;{‘@fH!1@” este nevoie de 485 mii de ani pentru a o sparge.
 
securitate
 
O combinatie derivata din “parolafacebook”, in care anumite caractere s-au inlocuit cu cifre sau simboluri, gen “a” devenit “@”, “o” a devenit “0”, “e” a devenit “3” samd, si a rezultat “p4RoL@fac3b0ok”, care poate fi memorata usor, poate fi sparta in 204 milioane de ani.
 
Pentru a va genera o parola puternica si sigura, puteti folosi un site realizat recent de mineun generator de parole, unde puteti construi o combinatie introducand lungimea sau o puteti genera dintr-un text dat de dumneavostra, pentru a fi mai usor de retinut. In curand va fi disponibil si in romana.
 
Este recomandat, pentru a va gestiona mai usor parolele, in care in care aveti conturi pe mai multe site-uri, sa folositi un manager parole, cum este LastPass, care este gratuit.
 

Leave a Comment

1 × 1 =

Comandă acum